Pas på dine tænder – de er de eneste du har og får

Kommentarer (0) Sundhed

Man hører tit folk sige, at de ikke har været til tandlæge i 1-2 år, fordi de ikke har haft problemer med deres tænder. Men det er vigtigt at få tjekket dine tænder engang imellem. Det kan være farligt at vente, til dine tænder faktisk gør ondt. Hvis du ikke passer godt på dine bisser kan det have alvorlige og smertefulde konsekvenser, der kræver aktiv behandling. Nogle tandproblemer opstår, uden du nødvendigvis er klar over det. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på de synlige symptomer. At bruge tandtråd er for mange alt for besværligt, fordi det føles tidskrævende at skulle stå og komme ind imellem alle tænderne. Men der er en grund til, at tandlægerne gentagne gange anbefaler alle at bruge tandtråd. Tandtråd kommer helt derned, hvor din tandbørste ikke kan nå. Det giver sig selv, at det ofte er her, plak får lov til at udvikle sig, hvis man ikke passer på.

 

Her er der nogle eksempler på, hvorfor det er vigtigt at holde kontakten til din tandlæge:

 

Plak og tandsten

Når du børster tænder, fremkommer det mest fremtrædende symptom på dårlig mundhygiejne: blod fra tandkødet. Blodet er et tegn på, at bakterier har samlet sig langs tandkødsranden pga. manglende børstning. Dette fænomen er bedst kendt som plak. Hvis man ikke får gjort noget ved plak gennem tandbørstning, tandtråd og jævnlige tandrensninger ved tandlægen, kan det udvikle sig til tandkødsbetændelse. Ubehandlet tandkødsbetændelse kan udvikle sig yderligere til parodontose.

 

Parodontose

Hvis tandkødsbetændelse ikke bliver tilset, kan man i sidste ende udvikle parodontose. Parodontosen er en betændelse i kæbeknoglen, der nedbryder knoglen. Alt efter hvilken grad af parodontose man har, kan parodontose i de værste tilfælde forårsage, at tanden løsner sig og skal tages ud. Derudover er det heller ikke unormalt, at parodontose giver dårlig ånde og små tandbylder. For at undgå at udvikle parodontose skal man være omhyggelig med sin tandbørstning og være opmærksom på, om det gør ondt, eller om det bløder fra tandkødet.

 

Det gode ved, at parodontose udvikler sig gradvist og i stadier, er, at man selv kan gøre noget for at undgå det. Hele balladen kan forbygges ved at tage hånd om tænderne, og ikke lade tid eller dovenskab komme i vejen for din tandhygiejne.

 

Klik her for at få yderligere informationer om tandskader, hvordan de bliver håndteret når du skal i behandling og priser på de forskellige behandlinger.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *