Havearbejde gør dig sundere

Kommentarer (0) Sundhed

havearbejde

Det er godt for din helbred, både din krop og dit sind, at gå i haven. Det fysiske arbejde med skovl og rive gør dig stærk. At sidde blandt planterne, unge og gamle, med blomster og med frugter, og mærke jorden, solen, vinden og temperaturen, kan være enormt afslappende og afstressende. Prøv at ligge den ned på den bare jord, eller i det bløde høje græs. Det er ren velvære.

At passe træer og urter, og forsøge at få nye planter til at gro, kan være et sjovt og spændende projekt. Passioneret arbejde giver lykke.

Det kan også give en følelse af tilfredsstillelse, det er noget du stolt kan vise frem for venner og familie. Du kan tilmed spare på madbudgettet, ved selv at gro noget, eller meget, af din egen mad.

Samhørighed med naturen

Frisk luft ind i lungerne. Eftersvind i håret. Midsommersol på bar hud. Blomsterdufte i næsen. Årets første jordbær i munden. Jord på hænderne. Jord mellem tæerne. Jord i panden.

Det er så særligt, at så små frø, og se dem vokse op til fuldvokse planter. Arbejdet giver frugt. Men arbejdet i sig selv, er en gave. Det intime forhold til planterne er en gave. Forholdet til landet er en gave. En følelse af højere samhørighed og dybere forbundenhed, med hele den naturlig verden, er den største gave.

Det giver sundhed, i hele dit væsen, både krop, sind og sjæl. Det er sundhed, at være udenfor, sammen med træer, buske og små planter. Det er sundhed, at være i takt med naturen cyklusser. Det er sundhed, at kunne nyde at være ude, i alt slags vejr.

Det er ikke kun havearbejdet i sig selv, det er også det, du høster

Det mad du selv gror, er måske noget af det bedste mad, du kan få. Det smager bedre, blot fordi, du har lagt meget arbejde, kærlighed og omhyggelighed, ind i planternes vækst og modning.

Men det mad, du gror i din have, kan også sagtens være sundere, fordi planterne ikke vokser i store monokulturer, og ikke bliver sprøjtede. Frugterne og grønsagerne fra din have, skal ikke gennem mange hænder, eller på en lang transport, hvorfor de måske ikke engang er høstet modne.

Maden vil være friskere, jorden vil måske være rigere og mere afbalanceret, og i hvert fald vil maden, der kommer fra din have, være det mest bæredygtige, du kan spise. Det er sundt for din samvittighed.

Du vil måske også have større tendens til, at spise mere frugt og grønt, når det allerede er i din have, da det jo går til spilde, hvis du ikke spiser det.

Du kan også sætte planter i din have, der har medicinske formål. Du kan høste disse planter, og benytte dem for at afhjælpe forskellige symptomer og sygdomme. Det kan være i form af en te, en tinktur, eller noget andet. Det er en fantastisk måde, at styrke dit helbred. Konventionel medicin har altid bivirkninger, men rene planter, kan give dig samme eller bedre lindring, uden at gøre skade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *