Sådan kan din have reducere stress

Kommentarer (0) Sundhed

Blomster udenfor i haven med solnedgang

Frisk luft og motion er noget, som mange af os ønsker, vi ville have mere tid til i hverdagen. Det er nemlig ikke nogen hemmelighed, at natur har en positiv virkning på krop og sind. Naturterapi er længe blevet succesfuldt praktiseret. Selvom du måske ikke bor tæt på en skov eller havet, findes der faktisk en anden måde, hvorpå du kan etablere en betydningsfuld forbindelse til naturen.

Derfor er natur vigtig

Det kan nogle gange være svært at acceptere livet, og den måde, som det af og til kan være uretfærdigt, hårdt, eller blot ikke sådan, som man havde forestillet sig. Et stigende antal mennesker lider nu til dags af forskellige psykiske sygdomme. Især angst, depression og stress breder som en løbeild hos både unge og ældre. Et stigende antal af de berørte tilhører arbejdssektoren, som lægger mere pres på de ansatte. Produktionen skal være hurtigere, mere effektiv, mere innovativ. Kommunikationen skal være hurtigere, og man skal konstant stå til rådighed. Dette fører desværre ofte til stress. Der findes selvfølgelig flere måder at omgås og behandle stress på. Men den nok mest naturlige og sunde er at få mere ro, mening og overskud ind i dagligdagen. Det er at forstå og acceptere den verden omkring en, samt den rolle, man selv spiller i det hele. Og her kan naturen give en stor håndsrækning, som derudover heldigvis også er lettilgængelig. I naturen står solen op om morgenen og går ned om aftenen – lige meget hvad. Regnen kommer og går, og skyerne er del af et stort kredsløb, der ikke kan rokkes ved. Denne kendsgerning, at alting hænger sammen og er, som det skal være, kan hjælpe meget, når man måske føler sig overvældet eller uvigtig. Naturen kan altså skænke en stressramt en følelse af jordbundethed.

Find planter til haven og kom i gang med havearbejdet

Udover gåture eller lignende i naturen, kan det være en meget god idé at modarbejde stress ved hjælp af havearbejde. Det kan være utrolig befriende at planlægge og træffe beslutninger til sin have. Det er kun en selv, som bestemmer, hvordan man vil anlægge haven, og hvilke havekrukker eller planter til haven, der skal købes. Så hvis man i sin dagligdag har svært ved at træffe beslutninger og stå ved dem, kan det være en god øvelse at starte med sin have. Nu kan man finde frem til sin helt personlige stil uden at søge bekræftelse fra andre. Man kan dyrke sin hobby på sine egne præmisser. Ens blod kommer i omløb, jord graves op og solen deler sine stråler. Samtidig med at man får ro, holder man desuden kroppen og hænderne i gang, så man aktivt kan holde rastløsheden væk og måske modvirke stressende tanker. Havearbejde er på den måde en god blanding mellem afslapning og aktivitet. Man kan være alene med sine tanker og bekymringer i et idyllisk miljø. Det medfører nemlig en helt speciel ro at pleje planter til haven helt fra bunden og se dem gro dag for dag. At se krydderhaven, væksthuset, buskene og frugttræerne blomstre, slå rødder og blive en etableret del af haven. Det er sundt og opmuntrende at skabe noget smukt. Din mest oplagte løsning på stress ligger og venter på dig lige udenfor døren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *