Pas på dig selv og din krop – følg disse gode råd

Kommentarer (0) Sundhed

Sundhed og kropsbevidsthed generelt er for alvor blevet et vigtigt emne det seneste årti. Flere og flere, især yngre, mennesker går op i at passe på sig selv og deres krop. Det kan man gøre ved at spise sundt, dyrke motion, undgå rygning og alkohol og væbne sig mod sygdomme. En af de sygdomme unge mennesker desværre ofte rammes af er klamydia. Klamydia er en seksuelt overført sygdom og den kan i værste tilfælde, hvis det ikke opdages i tide, gøre dig steril. Det er en bakterieinfektion med bakterien chlamydia trachomatis. Bakterien lever i slimhinden og smitter kun ved samleje. Klamydia giver betændelse på livmoderhals og i urinrøret. Både mænd og kvinder kan smittes med klamydia.En let måde at teste om man er blevet smittet, er ved at anvende en klamydiatest. I dag behøver man nemlig ikke gå til sin læge for at få det undersøgt. Man kan ganske enkelt købe en klamydiatest på nettet eller apoteket og tage testen derhjemme i ro og fred. Hos kvinder tages testen via en vatpind i skeden, mens det hos mænd tages fra urin eller urinrør.

Sådan undgår du sygdomme

Seksuelt overførte sygdomme undgås kun ved at bruge et kondom. Medmindre du har en fast partner, som du stoler fuldt ud på, så bør du altid anvende kondom. Et kondom beskytter nemlig ikke kun mod uønsket graviditet men også mod klamydia, gonore og andre kønssygdomme.  Har du alligevel dyrket ubeskyttet t sex, så er det en god idé altid at have en klamydiatest og eventuelt også en graviditetstest liggende derhjemme.

Vær opmærksom på symptomer

Jo før en sygdom opdages jo bedre. Det gælder for både seksuelt overførte sygdomme og generelle lidelser. Symptomerne på klamydia kan variere meget fra person til person. Hos kvinder kan det vise sig ved svie og smerter når man tisser, udflåd fra skeden, forstyrret menstruation samt smerter nederst i maven. Symptomer på klamydia hos mænd kan også være svie og smerte når man tisser og kløe og udflåd fra urinrøret.

Hvis du rammes af en klamydiainfektion, kan den let behandles med antibiotika. En behandling på normalt 7-10 dage fjerner bakterien, og du kan derefter ikke smitte længere. Det er vigtigt at dyrke sikker sex med kondom eller bedre endnu helt undgå sex i behandlingsperioden.

Så snart man er gammel nok til at være seksuelt aktiv, så medlfølger der også et ansvar om at være voksen, fornuftig og passe på sig selv og hinanden. Når det kommer til din generelle sundhed, så handler det som regel bare om at tænke sig om en ekstra gang, inden man handler.

Selvom klamydia kan behandles forholdsvist simpelt med antibiotika, så bør det så vidt muligt undgåes. Antibiotika er nemlig ikke sundt for kroppen og slet ikke ofte. Det dræber ikke kun de farlige bakterier, men også mange af de sunde og nødvendige bakterier der eksempelvis lever i vores tarmflora.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *