Hold fast i traditionerne op til jul

Kommentarer (0) underholdning

Jul og stemning

Der er mange traditioner omkring julen. Så mange at det er umuligt for den enkelte at bevare dem alle. Derfor må man i stedet udvælge dem, som passer til ens familie og som man kan lide. Når man stifter familie, skal man ofte kombinere forskellige forestillinger om julen og dens traditioner.

Det kan hurtigt blive kompakt i en travl måned, men det handler om at prioritere, så det bliver hyggeligt og overkommeligt for alle i familien. Man behøver ikke at følge en slavisk plan, men det kan være rart at have nogle punkter skrevet ned, for at kunne huske dem.

Luciaoptog med lys og sang

Hvert år den 13. december ser vi landet over fine luciaoptog med syngende børn, der bære lys og hvide klæder, mens de langsomt bærer lyset frem. Hvis man selv har børn, som deltager i et luciaoptog, så er der jo ikke et øje tørt, når de stolte går rundt. Luciaoptog er en tradition i hele norden.

Den stammer oprindeligt fra Sverige, men de omkringliggende lande har hurtigt taget traditionen til sig, da den er hyggelig og stemningsfuld. Og så ser det tilmed utroligt yndigt ud. Husk dit lommetørklæde, hvis du let bliver rørstrømsk.

En hyggelig klippe-klistredag

I mange institutioner og på skoler er der indlagt særlige klippe-klistredage, for at sikre at alle får hygget om at lave julepynt og efterfølgende pynter op i fællesskab. Men det er faktisk også en mega hyggelig tradition at have i familien. Så samles alle dem, som nyder pilleriet med julepyntsfremstilling, mens de andre kan sendes i køkkenet eller slappe af, mens de nyder en juleøl og juleknas.

Bedsteforældre har en helt særlig sans og evne til at viderebringe forskellige kundskaber om juleklip til deres børnebørn, mens snakken gerne går med fortællinger om julen i gamle dage.

Giv tid til bedsteforældrenes fortællinger

Lad endelig bedsteforældrene og oldeforældrene fortælle om, hvordan de fejrede jul, dengang de var børn. Det vil børnebørnene ofte finde spændende at høre på, samtidig lyser de ældre gerne op under fortællingen, og får det der helt magiske blik i øjnene, når de mindes barndommens glæder ved julen. Det er utroligt givende for alle parter.

Måske får I lyst til at genskabe nogle af oplevelserne fra dengang eller måske endda genskabe gamle og glemte juletraditioner og tage dem op på ny, og dermed give dem liv igen. Hvis ikke, så bare nyd fortællingerne og samværet og sug af glæden.

Der er stadig plads til nye traditioner

Selvom mange traditioner har rødder langt tilbage i tiden, så er der dog stadig plads til at tilføje nyere traditioner til julen.

En moderne tradition er for eksempel julesweateren. En stor sweater med farverige julemotiver på er blevet fast inventer i manges julegarderober. De signalerer at man er i godt humør og elsker julen med alt dens hygge og gode stemning. Hvert år skal man gerne anskaffe sig en ny sweater til samlingen, således at man har flere trøjer at skifte med i løbet af julemåneden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *