Fordele ved metakognitiv terapi

Kommentarer (0) Fremhævet

Psyke

Mange danskere lider af psykiske lidelser, og har brug for hjælp til at komme igennem dem. Hvis man f.eks. lider af angst og depression, så kan man med fordel blive henvist til en psykolog, som kan hjælpe med at få styr på problemerne. Psykologer er professionelt uddannet til at varetage et terapiforløb, og selv om mange har svært ved tanken om at opsøge en psykolog, så er det noget helt andet end at tale med ens nærmeste om problemerne. Udover en høj grad af professionalisme, så er der også tale om en neutral person, der ikke kender én på forhånd. Der findes forskellige former for terapi, som f.eks. kognitiv terapi og metakognitiv terapi.

Forskellen på kognitiv og metakognitiv terapi

Der er betydelig forskel på kognitiv og metakognitiv terapi. De går begge ud fra en antagelse om, at der er forstyrrelser i vores tankemønstre, som skaber psykiske problemer. Men de to retninger kan ikke blive enige om, hvilken forstyrrelse der skaber problemer. Kognitiv terapi har fokus på indholdet af tanker, og man ønsker dermed at omstrukturere tankernes indhold. Antagelsen er altså, at nogle tanker kan gøre os psykisk syge, og man skal derfor lære at tænke på den ”rigtige” måde. I den metakognitive terapi ser man ikke tankerne i sig selv som problematiske. Problemet er derimod, at det kan være svært for nogle at lægge de negative tanker fra sig. Man dvæler ganske enkelt for længe ved dem, og det skaber ubalance, og gør folk syge.

Man får redskaber, til at kontrollere ens tanker

Når man starter et metakognitivt terapiforløb op, vil man altså ikke have fokus på at ændre tankemønstre, som med den kognitive terapi. Man vil derimod fokusere på at tænke mindre. Man ser på, hvor længe der tænkes over noget, og hvad der tænkes på. Man får med metakognitiv terapi kontrol over ens tænkning, og man får teknikker og redskaber til selv at bestemme, hvad man tænker på, og hvor meget tid man dedikerer til det. Der er evidens for, at netop den metakognitive terapi er yderst effektiv, og kan give gode resultater på kort tid. Selv mennesker med svær stress, angst og depression kan blive helt raske, men det kræver, at man får den rigtige hjælp fra starten. Desuden er det vigtigt at man finder en psykolog, som man føler sig tryg og godt tilpas med. Ellers vil det aldrig komme til at fungere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *