Få professionel hjælp til udskiftning af stikkontakter og vær på den sikre side

Kommentarer (0) Sundhed

Elektriker lodder elektronik sammen

Uanset hvilket el-arbejde du står over for, kan det være en fordel at hyre en professionel elektriker til at udføre arbejdet for dig. Du kan nemlig komme alvorligt til skade, hvis du vælger selv at håndtere el-relateret arbejde i dit hjem. Der er jo en grund til, at det meste el-arbejde kræver autorisation.

Hvornår må du selv foretage udskiftning af stikkontakter?

Selvom du ikke har en autorisation, må du dog i et vist omfang gerne selv udskifte dine indendørs afbrydere eller stikkontakter, hvis der er tale om højst 250 volt i din bolig. Du skal dog vide, hvordan du gør det rigtigt.

Når du skifter en stikkontakt uden jordforbindelse, skal den erstattes af en stikkontakt uden jordforbindelse. En stikkontakt med jordforbindelse må kun anvendes, hvis den bliver tilsluttes til en jordleder, der rent faktisk virker. Det betyder også, at hvis du foretager udskiftning af en stikkontakt med jordforbindelse, så skal den erstattes af en stikkontakt med jordforbindelse.

Hvornår skal der en autoriseret elinstallatør på banen ved udskiftning af stikkontakter?

Det kan dog ofte være ganske svært og nogle gange helt umuligt selv at foretage udskiftning af stikkontakter, da det kan involvere et større indgreb i boligen. Her er du forpligtet til at lade arbejdet udføre af en autoriseret elinstallatørvirksomhed.

Du må desuden aldrig selv etablere en ny stikkontakt, da det kræver autorisation at etablere og arbejde på faste installationer.

Hvis du gerne vil foretage udskiftning af stikkontakter med jordforbindelse til stikkontakter uden jordforbindelse eller omvendt, skal du også antage en autorisereret elinstallatør til opgaven.

Indhent flere tilbud

Når du skal have udført el-arbejder, bør du altid sørge for at indhente mere end ét tilbud. På den måde er du sikker på at få den skarpeste pris, men du er også helt sikker på at have overblik over, hvilke materialer den pågældende elektriker skal bruge, hvilket omfang opgaven har, og hvor lang tid det vil tage.

Du må dog endelig ikke indhente alt for mange tilbud, for hvis elektrikerne får nys om dét, vil de holde sig fra at afgive tilbud. Det skyldes, at jo flere der er i konkurrence med hinanden, des lavere er sandsynligheden for, at den enkelte elektriker vil vinde konkurrencen. Derfor vil de typisk ikke bruge tid på at sammensætte et tilbud til dig og i stedet fokusere på at få andre ordrer i hus. Det gælder i særdeleshed i disse tider, hvor elektrikerne i den grad har travlt, og hvor det bestemt ikke skorter på arbejdsopgaver.

Er der plads i ordrebogen?

Netop fordi elektrikerne i øjeblikket har særdeles travlt – og i øvrigt har haft det i flere år – er du nødt til at sikre dig, at det firma, du ender med at vælge, rent faktisk har plads i deres ordrebog til netop din opgave.

Du bør således være ude i god tid og vige udenom højtider, ferier og helligdage, hvor håndværkerne har endnu mere travlt end sædvanligt. Du kan desuden også spare en del penge ved at planlægge opgaven i god tid, da det kan koste ekstra, hvis elektrikeren skal opprioritere opgaven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *