Derfor er motorikøvelser for babyer betydningsfulde

Kommentarer (0) Sundhed

motorik

Den første tid i et barns liv er dér, hvor grundstenene bliver lagt i forhold til senere udvikling. Det gælder både udvikling af fysisk styrke, sociale kompetencer, sprog og indlæring.

Når det kommer til at stimulere din baby, er motorikøvelser det oplagte redskab. Herunder finder du inspiration til at komme i gang med skabe de bedste udviklingsbetingelser for din baby med øvelser. De kan laves med børn fra 0-2års alderen.

Motorikøvelser der styrker musklerne

Når du laver øvelser sammen med din baby, skal du lægge vægt på barnets store muskelgrupper. Det kan være omkring skuldrene og nakken samt omkring ben og hofter.

Du kan bruge disse 2 centrale øvelser:

  • Fra-ryg-til-mave (og omvendt)

Bevægelsen ved at vende sig om fra ryggen til at ligge på maven er en hjørnesten i babyens motoriske udvikling. Når du vil stimulere din baby til at blive bevidst om bevægelsen, skal du forsigtigt tage fat om fødderne, når babyen ligger på ryggen.

Dette er fysisk hjælp til babyen, da det ofte er benene, som er den store udfordring.

Når du vil give babyen fornemmelsen af og erfaringen med at vende sig fra maven og om på ryggen, skal du forsigtigt tage fat i babyens ene arm, når han eller hun ligger på maven.

  • Styrkelse af nakke

Mange babyer kommer hurtigt til at kede sig ved at ligge på maven. Det er en sund øvelse for dem, da positionen er med til at styrke nakkemusklerne. Du kan skabe sjove øvelser ved at have babylegetøj til rådighed, som kan fange opmærksomheden hos det lille barn.

Den store fordel ved disse grundøvelser er, at du kan udføre dem sammen med din baby, hvor det skal være. Det er en god idé at have et blødt pulse- eller legetæppe til babyen, som han eller hun kan ligge blødt på under øvelserne.

Når du laver motorikøvelser med din baby, er det vigtigt, at du er opmærksom på babyens trivsel. Barnet skal finde det sjovt og underholdende at ’tumle’.

Motiver din baby under øvelserne med sanselegetøj

Der findes aktivitetslegetøj til børn i alle aldre. Til de helt små børn (0-2 år) skal du vælge redskaber, som kan bruges sammen med dig i forbindelse med øvelserne.

Gribelegetøj og sanseredskaber er oplagt tilbehør til motoriktræningen. Du finder et stort udvalg af sanseredskaber, som kan være bolde med bløde eller hårde pigge. Eller det kan være bløde tekstilgenstande, som har fyld af forskellig karakter.

Når du skal vælge det bedste sanselegetøj til din baby, skal du vælge model og design i henhold til alder.

Aktivitetslegetøj er i stand til at stimulere og udvikle flere sanser hos din baby. Du kan finde legetøj med lyde og særlige overflader, som kan stimulere både høre- og følesans.

Afhængig af hvor gammel din baby er, kan du placere legetøjet i forskellige afstande til barnet, når det ligger på maven under motorikøvelserne.

Når du starter med at lave motorikøvelser, er det tilstrækkeligt at have 2 forskellige sanselegetøj til rådighed. I takt med at barnet bliver større og udvikler sig, kan der være brug for ekstra stimuli.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *